Kuchnia

Food - serniki

Sernik SNICKERS

Składniki:
Spód:
24 ciasteczka oreo
50g masła – roztopionego
4 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)
Masa serowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
100g gorzkiej czekolady
180g masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, najlepiej o zawartości orzechów 90%-100%)
1kg gotowego sera na sernik
200g cukru
180g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
Dodatkowo:
70g solonych orzeszków arachidowych
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 batoniki snickers (każdy o wadze 50g)

Sernik SNICKERS

1. Roztopić na parze lub w mikrofalówce 100g gorzkiej czekolady, odstawić.

Spód:
2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.

3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 7 minut.

4. Kiedy spód będzie się podpiekał proszę pokroić 4 batoniki na kawałeczki (patrz FILM). Na gorący spód wyciągnięty z piekarnika poukładać pokrojone batoniki i blaszkę odstawić.

Masa serowa:
5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, wanilię i wymieszać mikserem na kremową masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masło orzechowe i wymieszać mikserem, do drugiej dodać roztopioną czekoladę i również wymieszać.

7. Na spód w blasze wyłożyć czekoladową masę i wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i wyrównać (patrz FILM). Wierzch posypać orzeszkami.

8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze przez 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik.
Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na parę godzin.

9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika (jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc esy – floresy). Na koniec sernik ozdobić kawałeczkami batoników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation