Kuchnia

Food - serniki

Sernik lwowski

Składniki:

500 gram twarogu
3 jajka
150 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek

Polewa:

2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Twaróg przełóż do miski i dodaj jajka i cukier wanilinowy. Zmiel wszystko na gładką masę, dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.

Zetrzyj skórkę z cytryny, rodzynki namocz we wrzącej wodzie przez 5 minut, po czym je odcedź i wraz ze skórką cytryny dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.

blachę wyłóż pergaminem i wlej na nią przygotowaną masę i rozprowadź ją równomiernie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik ale nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 10 minut.

Wyjmij ciasto i daj mu wystygnąć w temperaturze pokojowej.

Polewa: roztop masło w rondlu i dodaj do niego cukier. Gdy masa będzie gładka dodaj śmietanę i zagotuj. Potem dodaj kakao i gotuj jeszcze 3 minuty. Ważne by nie doprowadzić masy do wrzenia.

Gdy sernik wystygnie polej go przygotowaną polewą i włóż do lodówki na 5-6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation