Kuchnia

Pomysły na obiad i nie tylko

Składniki:
100 g makaronu w kształcie ryżu;
150 g ziaren słonecznika;
Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
4 jaja;
4 łyżki majonezu;
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Sól;
Pieprz.
przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.
Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation