Kuchnia

PRZEPISOWO - BEZ GLUTENU

Bezglutenowe i bez cukrowe placki z mąki ryżowej

Wartość kaloryczna 7 placków: 473kcal
Białko: 15,4g
Tłuszcze: 11,15g
Węglowodany: 81g

Wartość kaloryczna jednego placka: 67,6g
Białko: 2,2g
Tłuszcze: 1,6g
Węglowodany: 11,6g

Składniki:
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki maślanki
jedno jajko
jeden banan
parę kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
łyżeczka wiórków kokosowych
opcjonalnie łyżeczka dowolnego tłuszczu
Do miski wbić jajko, roztrzepać je mikserem, dodać maślankę i cały czas miksować, dodać mąkę ryżową, pokrojonego na małe kawałki banana (dojrzałego), ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, wciąż miksować. Na suchej patelni podprażyć wiórki kokosowe- trwa to parę sekund, dlatego należy uważać, by ich nie przypalić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać porcje wcześniej przygotowanego ciasta i przykryć pokrywką, smażyć na średnim ogniu. Po paru minutach przewrócić placki na drugą stronę, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Przełożyć placki na talerz, posypać podprażonymi płatkami migdałowymi, podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation