Kuchnia

naleśniki

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki na 15 sztuk:

15 naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu

FARSZ:

1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
1/2 kg wołowiny bez kości
pół główki białej kapusty (ok. 1/2 kg)
2 cebule
4 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego kminku
2 liście laurowe
sól pieprz czarny ziarnisty i mielony

PANIERKA:

2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia




Mięso wieprzowe i wołowe włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć "szumowiny". Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rosół z gotowania mięsa zachować.
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody by ją przykryła i ugotować do miękkości razem z dodatkiem kminku. Kapustę porządnie odcedzić, ostudzić, wycisnąć z nadmiaru wody i jeszcze raz drobno pokroić.
Olej rozgrzać na patelni (ok. 3-4 łyżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej kapustę. Wszystko razem przesmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.
Zmielone mięso połączyć z przesmażoną kapustą i cebulą. Farsz wymieszać i gdyby był za suchy dodać do niego kilka łyżek bulionu w którym gotowało się mięso. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety. Panierować w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation