Kuchnia

ZDZ

Musaka, moussaka - grecka zapiekanka z cukinii, bakłażana i mięsa mielonego

Składniki:

2 bakłażany
3 cukinie
oliwa z oliwek do podsmażenia
2 duże cebule
1 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 szczypta mielonego cynamonu
500 g przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
600 ml mleka
120 g masła
100 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego
2 żółtka
sól, pieprz
Bakłażany i cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok 1 cm. Doprawiamy solą i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidorowy przecier wraz z winem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 min, aż sos się trochę zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy mąkę i prażymy przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane plastry bakłażana, następnie plastry cukinii, a w ostatniej kolejności mięso mielone w pomidorowym sosie. Całość zakrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pokruszonym serem typu greckiego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) na 45-60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation