Kuchnia

ZDZ

Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania


8 dużych sztuk:
* mięso wieprzowe- 1/2 kg
* ryż- 100 g
* kapusta biała- 3 liście
* jajka- 1 szt.
* kasza manna- 2 lekko czubate łyżki
* cebula- 1 szt.
* sól, pieprz, suszony majeranek- do smaku
* woda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej włoszczyzny)
* ziele angielskie- 3 szt.
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka
* listek laurowy- 1 szt.
* koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
* olej ryżowy- do smażenia

Ryż ugotować (wyjąć 5 minut przed czasem podanym na opakowaniu), zalać zimną wodą i ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować.
Mięso wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać poszatkowaną kapustę, ryż, kaszę mannę oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wyrobić.
W dużym garnku rozgrzać olej.
Z masy formować kotlety (ja robię duże, mniej więcej z 1 sporej garści) i podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, a następnie wlać wodę z dodatkiem suszonej włoszczyzny, listka, ziela oraz koncentratu.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu, około 30 minut.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation