Kuchnia

Babki i suche ciasta.

Szybka i łatwa babka czekoladowa -

Łatwa babka czekoladowa – składniki (na formę ok. 1,5 l) :
– 3 szklanki mąki (ok.450g)
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilak kropli ekstraktu z wanilii
– czubata łyżeczka sody
– szklanka mleka (250 ml)
– 3/4 szklanki oleju lub stopionego masła
– 3 jajka
– bakalie (ok. 1/2- 3/4 szklanki ulubionych, tj. orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki itp.)

polewa:
– tabliczka białej czekolady
– łyżeczka masła
– dwie łyżki mleka

WYKONANIE:
Piekarnik ustawić na 170 st. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub siekanymi drobno orzechami. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 55 minut. Patyczek od szaszłyka włożony do ciasta powinien wyjść suchy, nieoklejony.
Czekoladę do polewy połamać, włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem, dodać masło i cukier. Podgrzewać mieszając nad garnkiem z gotująca się wodą aż składniki się połączą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation