Kuchnia

Wega

KREM Z KALAFIORA z mlekiem kokosowym

Składniki: (4-6 porcji)
1 średni kalafior
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki mielonego kminu
sól i pieprz

2 cebule, obrane i posiekane
1 łyżka octu winnego lub białego balsamicznego
3-4 szklanki lekkiego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego

dodatkowo
oliwa lub posiekana kolendra dla ozdoby (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kalafiora podzielić na “różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony.)

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę. Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodać ocet, a następnie upieczonego kalafiora i bulion. (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu. Resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.) Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 20 minut.

Do ugotowanej zupy dodać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu i ponownie zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation