Kuchnia

ciasta

Ciasto w czekoladowe kropki. Wygląda dobrze i pysznie smakuje

Przepis
Składniki:

(tortownica - 24 cm)

Spód ciasta
•1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
•1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml)
•2 łyżki cukru
•0,5 kostki roztopionego masła (100g)

Masa serowa
•1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco)
•1 kubek cukru ( 250 ml)
•4 jajka
•110 g ciemnej czekolady
•2 łyżeczka esencji waniliowej
•2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.

W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki

Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.

Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.

Można też piec sernik w kąpieli wodnej.

Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.

Czekoladowa polewa
•50 ml wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową)
•75 g cukru pudru
•25 g kakao
•50 ml śmietany (kremówki)
•1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody

Wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation