Kuchnia

ciacho

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru pudru
250 g masła, zimnego
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko, schłodzić w lodówce pół godziny (można również włożyć wszystkie składniki do malaksera i zmiksować).

Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, do zezłocenia. Wystudzić.

Ponadto:

100 g konfitury z róży** (ewentualnie zmiksowanej z odrobiną soku z cytryny)
250 - 300 g marcepanu
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

Konfiturę rozsmarować na ostudzonym kruchym spodzie. Pokryć warstwą rozwałkowanego między folią marcepanu. Wierzch zalać czekoladą gorzką, ozdobić według upodobania.

Trzeba pamiętać, że róża i marcepan są bardzo słodkie, więc ciasto i polewa nie powinny być bardzo słodkie.

* wg mnie ciasta jest zbyt dużo; odłożyłam około 1/5 z całości i upiekłam ciasteczka

** wg mnie zdecydowanie zbyt mało, zużyłam około 250 g, choć kolejnym razem dam więcej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation