Hobby

jedzenie

Wielkanocne zajączki z marcepanem:
(proporcja na 10 zajączków)

ciasto -
125 g mąki,
85 g złocistego syropu (Golden Syrup),
25 g oleju arachidowego,
1/2 łyżeczki wody (najlepiej alkalicznej)

nadzienie -
200 g masy marcepanowej

ewentualnie nadzienie orzechowe -
20 g maki
75 g mielonych orzechów (u mnie mieszanka laskowych, migdałów i nerkowców)
20 g masła
2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

Syrop wymieszać z wodą i olejem. Mąkę przesiać i dodać składniki mokre - wymieszać wszystko szpatułką do ciasta. Wyrabiać ciasto około 2 minuty, aż będzie jednolite i lśniące. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części i z każdej części oderwać kawałek na uszy i ogonki. Masę marcepanową również podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek, do środka włożyć kulkę masy marcepanowej i oblepić dokładnie ciastem. Z pozostałych kawałków ciasta uformować po dwa wałeczki na uszy i małą kulkę na ogonek - przykleić do kulki ciasta z marcepanem. Uszy ozdobić robiąc delikatnie wgłębienie w środku patyczkiem do szaszłyków. Grubszym końcem patyczka zrobić oczy.

Zajączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut, po czym wyjąć blachę i studzić przez 15 minut. /Lekko ostudzone ciastka można posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody - wtedy będą błyszczące/ Z powrotem włożyć blachę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż zajączki zarumienią się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation