Kuchnia

Ciasta

Pieczywo chrupkie z polenty –
bezglutenowe i wegańskie
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta.

Składniki:
100 g polenty
60 g płatków owsianych (bezglutenowe lub zwykłe)
40 g mielonego siemienia lnianego
30 g czarnuszki
70 g łuskanego słonecznika
60 ml oliwy extra vergine
300 ml wody mineralnej
1 łyżeczka soli himalajskiej
Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

Wszystkie składniki wsyp/wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać w miarę luźne ciasto.Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki. Możesz również nie dzielić ciasta w trakcie pieczenia na kromki, upiec blat w całości i połamać go na nieregularne kawałki, gdy przestygnie.Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25-30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące i lekko się zrumieni. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25-30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące i lekko się zrumieni. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.Pieczywo chrupkie z polenty smakuje znakomicie – jest chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone.

Podstawę ciasta stanowią włoska polenta, mielone siemię lniane i nasiona słonecznika. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana. Można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online.

Takie sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska albo jako podstawa mini kanapek: wytrawnych, np. z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc. albo słodkich, np. – tak jak tutaj – z rozgniecionym daktylem Medjool (świeże daktyle są tak miękkie, że można rozsmarowywać je niemal jak krem) lub z miodem.

Jeśli nie lubisz czarnuszki, możesz zastąpić ją czarnym lub białym sezamem, kminkiem, makiem, etc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation