Kuchnia

Ciasta

Stefanka czekoladowa bez pieczenia


Składniki:

CIASTO
2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników)
2x900ml mleka
2x120g czekolady (gorzkiej i białej)
2x60g masła
2x140g kaszy manny
2x40g cukru

POLEWA
80g gorzkiej czekolady
20g białej czekolady
1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego)

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć w niewielkich odstępach od siebie)
- do dwóch garnków wlać po 900ml mleka, dodać po 60g masła, po 120g czekolady (do jednego gorzką, do drugiego białą) oraz po 40g cukru




- oba garnki podgrzać do rozpuszczenia się składników, następnie zagotować mleko
- do gorącego mleka wsypać po 120g kaszy manny, najlepiej zrobić to w odstępie czasowym, tzn. najpierw przygotować jeden "budyń", a następnie drugi

Stefanka czekoladowa na herbatnikach

- kaszę należy wsypywać powoli, jednocześnie mieszając energicznie mleko, aby nie powstały grudki
- kaszę gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z palnika
- na wyłożone w formie herbatniki nałożyć połowę ugotowanej jasnej kaszy, należy robić to delikatnie, żeby herbatniki się nie przemieściły, wyrównać jej powierzchnię
- na kaszy ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich połowę ugotowanej ciemnej kaszy




- następnie powtórzyć czynności (jasne herbatniki, jasna kasza, ciemne herbatniki, ciemna kasza)
- na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki (mogą to być zarówno herbatniki jasne, jak i ciemne)
- całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation