Kuchnia

zdrowsze

WEGANON: JAGLANO - ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

szklanka kaszy jaglanej
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- kapusta z grzybami (kapusta kiszona jak na Święta Bożego narodzenia - kapusta+grzyby + olej rzepakowy lub lniany)
- olej rzepakowy do smażenia

WYKONANIE:

- ziemniaki i kaszę ugotować i ostudzić, Kaszę zmiksować blenderem a ziemniaki przepuścić przez praskę
- dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę (u mnie tarasowa podłoga)
- łyżką nabierać masę i oprószonymi mąką rękoma formować kulki, które spłaszczamy. Nakładamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi i formujemy kotlety
- smażymy na gorącym oleju na rumiano. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation