Kuchnia

zdrowsze

SKŁADNIKI

marchew – 1 szt.
czerwona papryka – ½ szt.
żółta papryka – ½ szt.
cukinia – ⅓ szt.
szalotka – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
ryż – 100 g
sól
pieprz
sos sojowy – 3 łyżki
orzechy ziemne – 2 łyżki
szczypiorek – ½ pęczka
cytryna – 1 szt.
pomarańcza – ½ szt.
mielona słodka papryka – ½ łyżeczki
olej

KROK 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, drobno posiekaną paprykę i pokrojoną w ćwiartki cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Całość mieszamy.

KROK 3: PODAJEMY DANIE
Ryż z warzywami przekładamy do miski, uklepujemy i przekładamy na talerz. Danie dekorujemy orzechami podprażonymi na suchej patelni, posiekanym szczypiorkiem i skórką otartą z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation