Kuchnia

Przepisy

Paela z krewetkami
Składniki:
Wywar z warzyw i krewetek - 2,5 szklanki
pierś z kurczaka
krewetki - u mnie średnie - 250g
groszek mrożony - 150 g
pomidory - 2 sztuki
papryka czerwona - 1 sztuka
czosnek - 4 ząbki
ryż arborio lub inny - lecz zaznaczam musi to być ryż do paelli
oliwa
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 listki  liścia laurowego,
sól, pieprz, wędzona papryka ,kumin,szafran

Wykonanie

Przygotować wywar warzywny -ta czynność trwa niestety najdłużej,
Obrać krewetki. Nie wyrzucamy głów i pancerzyków, ( krewetki czekają na swoją kolej)
Podsmażamy na łyżce oliwy głowy i pancerzyki, podlewamy wywarem warzywnym , dodajemy liść laurowy , 3 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę szafranu i kuminu,   - i gotujemy ok 30 minut. Wywar doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Po ugotowaniu naszego wywaru - przecedzamy go. Łącznie mamy otrzymać 2,5 szklanki wywaru.

W tym czasie jak gotuje się nasz wywar   -

Na ciepłą patelnię wylewamy tyle oleju, by pokrył on całą patelnię,
Na gorący olej wrzucamy posiekany na drobniutko czosnek, chwilę podsmażamy,
Dodajemy pokrojone w kostkę, lub w plastry -( jak kto chce )mięso z kurczaka, ponownie chwilę wszystko podsmażamy, aż mięso przestanie być z zewnątrz surowe.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz obrane ze skórki , pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy odrobinę czerwonej wędzonej papryki. U mnie ostrej .
Całość wolno smażymy , aż do uzyskania połączenia się składników - ma powstać taki gęsty sos z kawałkami kurczaka.
Dodajemy gorący wywar , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy ryż , mieszamy wszystko , przykrywamy pokrywą i na tym na razie nasza rola się kończy. Potrawy nie ruszamy przez 20 minut. Ma się wolno gotować.
Po 20 minutach - nadal nie mieszamy naszej potrawy - wrzucamy jedynie groszek i układamy krewetki .
Gotujemy powolutku następne 10 min, posypujemy zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation