Kuchnia

Przepisy

Burger z burakiem
Składniki

Kotlecik z buraków

1 kg buraków
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 łyżki mąki żytniej
cebula
jajko
1/3 szklanki zmiksowanych nasion słonecznika
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy - sól, pieprz, papryka mielona, szczypta chili, kumin

Do tego -

sos majonezowy
bułka do burgerów
cebula pokrojona w plasterki
pomidor
ogórek konserwowy
sałata zielona
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie

Buraki upiecz w piekarniku do miękkości. W tym celu umieść wyczyszczone buraki na papierze do pieczenia. Piecz około godziny w 180 stopniach. Po przestudzeniu buraków obierz je ze skórki
Do malaksera włóż - obraną pokrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojone na kawałki buraki. Wszystko zmiksuj - i nie musi to być masa całkowicie gładka. Wystarczy jak po zmiksowaniu mamy buraki bardzo drobno posiekane.
Do miski przełóż buraki, dodaj jajko, mąkę, słonecznik , kaszę i przyprawy. Wszystko zagnieć na dość zwartą masę. Gdyby była za rzadka dodaj jeszcze trochę mąki. Ja użyłam buraków podłużnych - i po upieczeniu nie puszczały już soku - więc tej mąki nie musiałam zbyt dużo dodawać.
Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i upiecz na oleju. Kotleciki można też upiec w piekarniku.
Po upieczeniu przełóż kotleciki na serwetkę lub ręcznik kuchenny - aby odsączyć ewentualny tłuszcz

Składanie

Podgrzej bułkę i do niej włóż
troszeczkę sosu
sałata
troszeczkę sosu
pomidor
ogórek
cebulka
kotlecik
troszeczkę sosu

zamykamy bułkę . Pozostaje połączenie wszystkiego patyczkiem do szaszłyków i

smacznego😊
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation