Kuchnia

Kuchnia - CIASTA (różne) - z owocami, serniki, makowce, przekładańce, ...

Ciasto orzechowo-miodowe z kawową polewą

okrągła forma o średnicy 20 cm


Ciasto:
125 g masła
75 g jasnobrązowego cukru
2 łyżki jasnego płynnego miodu
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
75 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych

Polewa:
50 g masła
100g jasnobrązowego cukru
2 łyżeczki kawy instant w proszku
2 łyżki słodkiej śmietanki 12%
150-175 g cukru pudru

Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą za pomocą trzepaczki do piany. Ubijamy masło, dodajemy do niego cukier oraz miód i miksujemy na puszystą i gładką masę. Dodajemy na zmianę jajka i mąkę, krótko miksując na niskich obrotach. Wsypujemy posiekane orzechy i łączymy je z masą. Wykładamy do przygotowanej natłuszczonej i wysypanej mąką formy i pieczemy przez ok. 30-35 min lub aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.

Polewa:
W rondelku łączymy ze sobą wszystkie składniki polewy oprócz cukru pudru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i porcjami dodajemy cukier puder do pożądanej gęstości polewy. Polewamy nią wystudzone ciasto.



Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/search?updated-max=2014-01-25T13:22:00-08:00&max-results=5#ixzz2wDeRt450
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation