Kuchnia

Kuchnia - CIASTA (różne) - z owocami, serniki, makowce, przekładańce, ...

Rabarbarówka
Składniki (blaszka o wymiarach 24 x 34 cm):

Ciasto:

5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
120 ml oleju (u mnie rzepakowy)
250 g mąki pszennej
50 ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbarowe nadzienie:

900 g rabarbaru
200 g truskawek
3/4 szklanki cukru (dałam trochę więcej)
sok z połowy małej cytryny
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
Lukier:

szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Wykonanie:

Nadzienie rabarbarowe:

Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować, otrzymując kisiel. Wystudzić.

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę (całość powinna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Cały czas ubijając, wlewać powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta (ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie). Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić (ciasto musi kilka godzin odstać, by owocowe nadzienie się “związało”).

Lukier:

Cukier puder wymieszać z wrzątkiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – należy dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Lukrem polać wierzch ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation