Kuchnia

Ciasteczka i desery

ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE

SKŁADNIKI (48 sztuk):

3 szklanki mąki,
1 szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%,
250g zimnego masła (lub margaryny),
DODATKOWO:
Cukier puder do oprószenia,
Nutella lub marmolada do nadziania
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko na koło. Koło dzielimy na 12 części.

Powstanie w ten sposób 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy porcję nadzienia i zwijamy ciasno rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem warto rogaliki schłodzić w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne rogaliki wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Rogaliki powinny się ładnie zarumienić. Po upieczeniu studzimy je i oprószamy cukrem pudrem. Uzyskamy 48 minirogalików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation