Kuchnia

wytrawnie

niebo na talerzu: Sałatka z brokułami i serem feta

Składniki:

- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- mały, gęsty jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek lub dwa czosnku
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz




Brokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
(b. krótko gotuj) ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia. Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation