Kuchnia

kuchnia

Pełnoziarniste placki ze śliwkami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub masła
1 i 1/4 szklanki mąki razowej (np. żytniej, pszennej, orkiszowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru np. trzcinowego
szklanka śliwek węgierek lub innych
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz, rozmieszać rózgą lub przez chwilę mikserem na jednolitą masę.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki.
Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu).
Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać np. polane syropem klonowym.
PROPOZYCJA PODANIA

np. syrop klonowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation