Kuchnia

kuchnia

Jedzenie na wynos – zdrowe posiłki dla zapracowanych kobiet | Make Life Easier
Potrzebne składniki:

– 250 g zielonej soczewicy (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością Biosklep.com.pl)

– 400g szpinaku

– ser feta

– 1 cebula

– kilka rzodkiewek

– ząbek czosnku

– mały kawałek imbiru

– kurkuma (możecie ją znaleźć na przykład tutaj)

– ostra papryka (możecie ją zaleźć na przykład tutaj)

– kiełki

Sposób przygotowania:

1. Najlepiej dzień wcześniej w osolonej wodzie ugotować soczewicę (czas gotowania 45 min).

2. W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy umyty szpinak na dwie minuty. Wyciągamy go na durszlak i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy na sicie do odsączenia (można go również odsączyć w papierowym ręczniku).

3. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, zmiażdżony imbir i przyprawy.

4. Szpinak kroimy na drobne kawałki. Dodajemy go na patelnię z pokrojonymi na plasterki rzodkiewkami i serem fetą.

5. Na zakończenie dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy i trzymamy na patelni przez około 5-10 min.

6. Danie przyozdabiamy kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation