Kuchnia

Przepisy

Przepis na Ciasto cytrynowo-waniliowe z syropem cytrynowym inspirowane recepturą Pani Neli Rubinstein - film video - MniamMniam.com
Składniki na ciasto cytrynowo-waniliowe z syropem cytrynowym inspirowane recepturą pani neli rubinstein - film video
20 dag miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 cytryny

do przygotowania syropu:
6 łyżek cukru

do formy:
tłuszcz do spryskiwania lub masło
tarta bułka do wysypania

cukier puder do posypania
Przygotowanie dania ciasto cytrynowo-waniliowe z syropem cytrynowym inspirowane recepturą pani neli rubinstein - film video
REKLAMA


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Formę spryskaj tłuszczem lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką, wytrząśnij jej nadmiar.
Cytryny wyszoruj dokładnie pod gorącą wodą, wysusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, starając się, by nie ścierać białej warstwy. Skórkę odłóż na bok, z cytryn wyciśnij sok i go zachowaj.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut - ciasto będzie upieczone, kiedy włożony do niego patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Delikatnie wyjmij z formy.
Do rondelka wlej sok cytrynowy, dodaj 6 łyżek cukru, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając przez 4-5 minut.
W ciepłym cieście zrób patyczkiem kilkanaście dziurek o głębokości 3/4 ciasta. Łyżką nasącz je gorącym syropem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation