Kuchnia

napoje, koktajle

Domowe mleko migdałowe


250 g migdałów
1,5 l wody mineralnej
słodzik w postaci stewii lub miodu


Najpierw włóż midgdały do miski i zalej je wodą ok. 2,5 cm ponad poziom. Zostaw je na noc albo nawet na dwie, żeby się namoczyły. Im dłużej będziesz je trzymała w wodzie, tym mleko będzie bardziej kremowe. Kiedy się namoczą, wypłucz je dokładnie pod zimną wodą. Wrzuć migdały do blendera i wlej 500 ml wody. Miksuj przez ok. 2 minuty. Weź miskę i umieść nad nią sitko z drobnymi oczkami lub tetrowy ręcznik kuchenny. Wyciśnij do niej z powstałej masy płyn. Dociśnij ją rękoma, żeby wydobyć jeszcze więcej mleka. Dodaj do niego 1 litr wody oraz wybrany słodzik.

Twoje mleko migdałowe jest gotowe! Przechowuj je maksymalnie przez 2 dni w lodówce. Tylko wtedy będzie świeże.

Resztkę nieużytych migdałów możesz upiec w piekarniku w niskiej temperaturze aż kompletnie wyschną (ok. 2-3 godziny) i zamrozić, dodając je później np. do wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation