Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

Paszteciki | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO
350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli
3 żółtka
100 g miękkiego masła
żółtko + 1 łyżka mleka
NADZIENIE
ugotowane w rosole mięso, w sumie po zmieleniu ok. 2 szklanki (np. z udka, szpondra wołowego, indyka, serc drobiowych)
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki pieprzu białego, czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól
1 łyżka octu balsamicznego
opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki
150 g pieczarek
1 bułka kajzerka
szklanka mleka
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i postawić na mące w misce. Miskę przykryć ściereczką odstawić na około 10 - 15 minut do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
Przelać rozczyn drożdży do mąki i wymieszać drewnianą łyżką dodając sól. Nadal mieszając dodawać żółtka. Ciasto wyrabiać przez ok. 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego) aż będzie gładkie.
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny).
NADZIENIE
Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zdjąć z patelni i włożyć do miski. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone na plasterki oczyszczone pieczarki. Smażyć mieszając co chwilę aż odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Mięso zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Następnie zmielić pieczarki z cebulą, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz natkę jeśli jej używamy. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem białym i czarnym, gałką, octem balsamicznym. Chwilę powyrabiać mieszając składniki.
FORMOWANIE I PIECZENIE
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 3 pionowe paski o szerokości około 13 cm. Pośrodku paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na ok. 6 cm kawałki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni C. Przed pieczeniem wierzch pasztecików posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation