Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

SAŁATKA ZE ŚLEDZIA

SAŁATKA ZE ŚLEDZIA SKŁADNIKI

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
10 płatów śledziowych (może być mniej lub więcej jeśli wolisz)
5 ogórków kiszonych (może być więcej jeśli lubisz)
2-3 duże cebule
pęczek natki pietruszki
5-10 łyżek majonezu -> osoby jedzące jajka wybierają tradycyjny przepis majonez domowy, osoby unikające jajek wybierają najlepszy majonez, osoby unikające soi wybierają majonez z fasoli lub ziemniaka
3 łyżki oleju
sól i czarny pieprz do smaku
SAŁATKA ZE ŚLEDZIA PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki myję, wkładam do garnka i gotuję do miękkości.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieram ze skórki. Oczywiście skórkę można pozostawić, jeśli lubicie. Jednak do tej sałatki polecam obrać je, bez skrupułów.
Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na złoto na oleju.
Płaty śledziowe płuczę pod bieżącą wodą i kroję w drobna kostkę.
Natkę kroję drobno, tak samo jak ogórki kiszone.
Wszystkie składniki sałatki łączę w misce, doprawiam sola i pieprzem do smaku. Podaję od razu albo zostawiam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation