Kuchnia

wegetarian

Zapiekanka warzywna z serem

iczba porcji: 4 osoby

składniki:

3 papryki różnego koloru
średniej wielkości pomidory
brokuły
kawałek kalafiora
1 cukinia
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 szklanki mleka
śmietana
10dag żółtego sera
ser mozzarella
bazylia
chili
pieprz/sól
curry
przyrządzanie:

Warzywa myjemy i osuszamy.
Usuwamy pestki z papryk i kroimy je na średnie kawałki.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę i kroimy na kawałki.
Brokuły i kalafiora odcinamy od głąba, wycinamy różyczki, gotujemy na półtwardo.
Cukinię kroimy na pół i dzielimy na paseczki.
Czosnek obieramy i drobniutko kroimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
Warzywa mieszamy i wsypujemy do naczynia.
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i powoli dodajemy mleko, mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i chili.
Sos polewamy na warzywa, posypujemy serem oraz plastrami pokrojonej mozzarelli i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 *C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation