Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Bułki wrocławskie

Przepis:

1 op. suchych drożdży
0,5 kg mąki pszennej
20 dag margaryny/masła
szklanka letniego mleka
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko

Przygotowanie:

Mleko podgrzać, drożdże zasypać cukrem i zalać nie wielką ilością ciepłego mleka.
Połączyć z 3 łyżkami mąki. Zrobić zaczyn i pozostawić do "wyrośnięcia".
Mąkę, przesiać z solą połączyć z margaryną, mlekiem, jajkiem i zaczynem drożdżowym.
Wyrobić na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Po tym czasie zrobić 9 kuleczek, które należy wytarzać w mące. Odstawić na wyłożoną papierem blasze. Zrobić przedziałek i zostawić na pół godziny.
Piec w temp. 200'C ok 12-15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation