Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Chrustowe róże
Składniki na 21 szt.:

120 g maki pszennej
20 g drobnego cukru
1 jajko
1 żółtko
20 g masła
½ łyżki ciemnego rumu
Szczypta soli
Starta skórka z jednej cytryny
1 łyżka konfitury
Cukier puder do posypania
Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Mąkę należy przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, żółtko, rum, sól i skórkę. Całość zagnieść na gładkie i lśniące ciasto, bogate w pęcherze powietrza. Przed wałkowaniem schłodziłam je w lodówce przez ok.15 minut. Rozwałkować cienko, podsypując mąką. Wycinać coraz to mniejsze 4 kółka ( 6; 5; 4; 2, 5cm), każde kółko naciąć nożem w czterech, pięciu miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca. Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(głębokie smażenie) z obu stron. Gdy nabiorą lekko złocistego koloru wyjmujemy i odsączamy na bibule. Posypujemy cukrem pudrem i w każdy środek wkładamy odrobinę konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation