Kuchnia

Słodkości, ciasta, ciasteczka

Tort kajmakowy z dekoracją plaster miodu - przepis ze Smaker.pl

Biszkopt:
jajko duże 4
cukier 1/2 szkl.
budyń toffi (bez cukru) 2 op.
mąka pszenna 1 płaska łyżka
proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki

krem kajmakowy:
mascarpone 75 dag
śmietanka 30 lub 36% 300ml
masa kajmakowa 30 dag
śmietan-fix (opcjonalnie) 2 op.
dżem z czarnej porzeczki 40 dag

Dekoracja:
czekolada gorzka (u mnie mleczna) 15 dag
umyta i wysuszona folia bąbelkowa

Biszkopt: Biszkopt (zawsze piekę dzień wcześniej przed składaniem tortu, wtedy łatwiej się kroi, nie kruszy się): Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy (21-22cm), spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec ok. 25-30 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.
Krem kajmakowy: schłodzony mascarpone krótko zmiksować z masą kajamkową ( do połaczenia się składników). Osobno ubić śmietankę opcjonalnie ze śmietan-fixem, do uzyskania sztywnej konsystencji. Śmietanę przełożyć do masy serowo-kajmakowej i delikatnie całość wymieszać szpatułką.

Biszkopt przekroić wzdłuż 2 razy. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze lub talerzu, posmarować 1/3 dżemu, rozsmarować po całości, wyłozyć część kremu, wyrównać. Ułozyć drugi blat biszkoptowy, posmarowac dżemem i kremem, na wierzch ułozyć ostatnią część biszkoptu, posmarować dżemem, i cienką warstwą kremu, całość wstawić do lodówki na ok. 30 min. aby krem zesztywniał. Po schłodzeniu posmarować ponownie wierzch i boki kremem (odłozyć trochę do dekoracji). Wstawić do lodówki.

Dekoracja: Folię przyciąć tak aby pasowała na obłożenie tortu, na wysokość niech będzie o 1-1,5 cm wyższa niz tort. Folię ułożyć bąbelkami do góry.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować nią folię tak aby pokryła dokładnie przestrzeń między bąbelkami. Zostawić ok. 10-15 min aby lekko zastygła (mleczna tęzeje zdecydowanie wolniej i słabiej).
Przyłożyć delikatnie do boków tortu, docisnąć tak aby czekolada dobrze przylegała do tortu. Wstawić na ok. 20 min do lodówki (czekolada mleczna potrzebuje ok. 1,5 godz.) Po tym czasie tort wyjąć z lodówki i delikatnie odklejać folię drugą ręką przytrzymując czekoladę aby nie odkleiła się od tortu.
Całość udekorowac pozostałą częścią kremu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation