Kuchnia

kuchnia

zasmażana kapusta pekińska

Czyli sposób na smak młodej kapustki przez cały rok, idealna nie tylko do kotleta, bardzo polecam :)
Przepis od Danusi :)

1 duża kapusta pekińska
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
vegeta, pieprz lub sól zamiast vegety
pęczek koperku (dałam mrożony)
1 łyżka śmietany kwaśnej (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam)
Odciąć z kapusty zieloną część (ja po prostu odcięłam 3/4 kapusty), poszatkować niezbyt cienko.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Kapustę zalać wodą (ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię kapusty), zagotować przez 1 minutę, wodę odlać całkowicie (pozbywamy się goryczki).

Odcedzoną kapustę zalać ponownie wodą (ma sięgać 3/4 wysokości kapusty), dodać vegetę, pieprz, gotować do miękkości kapusty (u mnie około 10 -12 minut).

Cebulę zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić do odparowania. Nie rumienić. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.

Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, cukier (opcjonalnie), zagotować. Zestawić z ognia. Po chwili można dodać śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation