Kuchnia

kuchnia

Piernikowe Świąteczne polędwiczki
W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam.
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 153 g pierników Katarzynek
• 280 g powideł śliwkowych
• 4 listki laurowe
• 4 ziela angielskie
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy dwu centymetrowe plastry i dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przenosimy do garnka z wodą, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie .Mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości około 40 minut pod przykryciem.
2. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos.
3. Sos podgrzewamy i polewamy nim mięso.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation