Kuchnia

desery

Lekki deser z malinami i mascarpone

SKŁADNIKI:

ok. 10 szt. biszkoptów

3 łyżki soku z cytryny

2 ½ łyżeczki żelatyny

1 szklanka zmiksowanych malin

½ szklanki cukru

250 g serka mascarpone

kilka malin na wierzch

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 min. Następnie w garnuszku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny razem z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy ok. 1 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce łączymy serek z wcześniej gotowanymi malinami. Formę u mnie keksówka o wym. 10 x 20 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty ( możemy również je pokruszyć i wyłożyć dno foremki ), wylewamy masę serowo – malinową. Na wierzch wykładamy maliny, otworkami do dołu i przykrywamy lekko folią. Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Smacznego.

W oryginale przepis był z bitą śmietaną zamiast mascarpone
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation