Kuchnia
desery
Ciasto japońskie
Ciasto czekoladowe:
150 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
150 g masła
200 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina wiśniowa:*
600 - 650 g wiśni mrożonych ( w sezonie jak najbardziej można użyć świeżych )
około 8 łyżek cukru ( do smaku )
sok z 1 małej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
1 kg sera na serniki ( u mnie ser wiaderkowy ), w temperaturze pokojowej
250 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka z połowy laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
30 g żelatyny + 100 ml zimnej wody
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i przestudzić. Kawę zaparzyć w 100 ml wody, przestudzić.
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier, wymieszać.
Jajka lekko roztrzepać w miseczce, następnie dodać je do suchych składników wraz z rozpuszczonym masłem i naparem kawowym. Zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników i otrzymania bezgrudkowego ciasta.
Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: U mnie ciasto wyrosło z lekkim wybrzuszeniem, więc po wystudzeniu delikatnie wyrównałam je nożem.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie rozmrozić ( najlepiej wyjąć je z zamrażarki wieczór wcześniej ). Z soku, który puściły odlać około 1/4 szklanki. Wiśnie oraz pozostały sok umieścić w garnuszku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru, zagotować. W zimnym soku wiśniowym dokładnie rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zdjąć z ognia i wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, postawić z powrotem na ogniu i mieszając ponownie zagotować. Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa:
Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem oraz wanilią. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia ( można również żelatynę rozpuścić w mikrofalówce ). Należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, następnie dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę wlewać do masy serowej cały czas miksując.
Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką.
Masę serową przelać na wystudzony czekoladowy spód, wyrównać. Łyżeczką zrobić w masie kilka rowków ( wzdłuż blaszki; u mnie było to 5 rowków ). W powstałe zagłębienia nałożyć frużelinę wiśniową, następnie drugim końcem łyżki zrobić w poprzek kilka esów - floresów ( tak, aby frużelina lekko wymieszała się z masą serową ).
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
* Frużelina musi być przygotowana i wystudzona przed wykonaniem masy serowej.
MA==