Kuchnia

Kanapki / Chleb

Tosty z grzybami i serem

Składniki:

450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
1 łyżka masła
2 szklanki startego sera Bursztyn
8 kromek chleba, u mnie tostowy
masło do posmarowania chleba
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez minutę, żeby miały szansę się zarumienić. Następnie wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę.
Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia.
Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem.
Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry).
Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty i smaż przez 1-2 min, odwróć na drugą stronę i smaż aż będą pięknie rumiane a ser rozpuszczony i podawaj! Można też je upiec w zwyczajnym opiekaczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation