Design

Design

Luksusowy sernik z mango

Sernik z mascarpone i mango. Bogaty w smaku i w kremowej konsystencji, wręcz luksusowy.

Dla miłośników serników z owocowym akcentem dodatkowa porcja musu z mango na kleksie bitej śmietany.

Istna rozpusta.



Spód:



* 180 g herbatników maślanych

* 80 g stopionego masła

* 1 łyżka cukru pudru



Masa serowa:



* 1 kg mascarpone

* 1 i 1/3 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy

* 1 puszka mango (lub 1 duży, mocno dojrzały owoc)

* 5 jajek



Dodatkowo:



* bita śmietana

* puszka mango (lub 1 duży, mocno dojrzały owoc)



Herbatniki mielimy na mąkę. Dodajemy do nich cukier oraz stopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie mieszamy i taką masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę dociskamy do spodu, po czym tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Mango miksujemy na mus i przecieramy przez sitko. W dużej misce łączymy je z pozostałymi składnikami masy serowej i miksujemy na średnich obrotach około minuty - tylko do chwili połączenia się składników.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki.

Podajemy z bitą śmietaną oraz musem ze zmiksowanego mango.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation