Kuchnia

Przepisy

Kruche ciasto kakaowe z budyniową czekoladową pianką

Składniki na kruche ciasto kakaowe:
350 g mąki tortowej
200 g masła lub margaryny
170 g cukru
4 żółtka
3 ½ łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na budyniową piankę:
2 budynie czekoladowe lub toffi bez cukru (2 x 40 g)
5 białek
1 szczypta soli
225 g cukru
110 ml oleju

Dodatkowo:
500 g jeżyn
cukier puder do posypania
tłuszcz do formy

Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
Przygotowanie kruchego ciasta kakaowego:
Masło/margarynę kroimy w kostkę i dość szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%), zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut chowamy do zamrażalnika.
Prostokątną blachę o wymiarach 33×22 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta, przyklepujemy ręką i podpiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Wyjmujemy blachę i studzimy ciasto.
Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
Przygotowanie budyniowej pianki:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, a następnie budyń i olej (należy delikatnie go wlewać).
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzch układamy jeżyny. Na owoce ścieramy pozostałą część ciasta.
Kruche ciasto kakaowe z budyniową pianką
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35-45 minut.
Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation