Kuchnia

Pierogi

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy przepis - Galeria - Gotujmy.pl

danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas: 1-30 min

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy - SKŁADNIKI:
1 kg mąki
1 całe jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
gorąca!! woda - ile przyjmie
szczypta soli
Inną ilość należy wyliczyć z proporcji. Ale na 0,5 kg mąki również damy 1 jajko.
Ciasto na pierogi - przepis podstawowy - PRZYGOTOWANIE:
Do przesianej mąki dodać jedno całe jajko, 2 łyżki oleju i szczyptę soli. Wymieszać troszkę i powoli dolewać gorącą wodę, ciągle mieszając*. Wody dajemy, ile przyjmie. Nie należy przesadzić z jej ilością. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste (elastyczne). Aby nie kleiło się do rąk należy delikatnie podsypać mąką. Gotowe ciasto układamy w misce lub na stolnicy i przykrywamy ściereczką, by nie wyschło. Powinno odpocząć minimum 15 minut. Następnie po kawałku wałkujemy na grubość ok. 2 mm i nadziewamy dowolnym farszem. Po ugotowaniu ciasto jest miękkie i bardzo smaczne. * Całość można wyrabiać ręcznie lub robotem (hakiem do ciężkich ciast).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation