Kuchnia

Mięsko itp

KURCZAK JALFREZI
(4 porcje)

Składniki:

6 długich papryczek chilli, 4 bez pestek i posiekane, 2 bez pestek i przekrojone wzdłuż na pół
4 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w w większą kostkę
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
3 dojrzałe pomidory, posiekane (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów)
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
200 ml zimnej wody
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 średnią cebulę, pokrojona w piórka
1 zielona lub czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki o wielkości 3 cm
2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
Przygotowanie:

Rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju w dużej i głębokiej patelni. Dodaj czosnek, posiekane papryczki chili, krojone pomidory, kmin, garam masalę, kurkumę, cukier i sól i podsmaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną (pilnuj żeby czosnek się nie spalił bo będzie gorzki).
Następnie dodaj kurczaka i całe papryczki chilli i smaż przez 3 minuty, regularnie obracając kurczaka. Wlej 200 ml wody, wmieszaj jogurt i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki i przestanie być surowy w środku, a sos zredukuje się o 1/3.
W międzyczasie, rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, włóż cebulę i paprykę i podsmaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj pomidory i smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżką wody, do uzyskania gładkiej pasty.
Gdy kurczak będzie gotowy, wymieszaj pastę z mąki kukurydzianej i gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia, wyrzuć całe chilli i wmieszaj podsmażone warzywa. Podawaj natychmiast!

Źródło: https://karmelowy.pl/kurczak-jalfrezi-chicken-jalfrezi/?fbclid=IwAR1krLsiJGI_Zlr6VMSSS0gTsP5_OCW-z7I_sMC_UEazBJqDE7ASK5BTj_k
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation