Kuchnia

Mięsko itp

KURCZAK ORIENTALNY Z ANANASEM I PAPRYKĄ
(4 porcje)

Składniki:

¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2-3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki oleju sezamowego
500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
6 posiekanych dymek, jasne części oddzielone od ciemnych
1 papryka, pokrojona w długie paski
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 papryczka chilli, drobno posiekana
1/2 ananasa, obranego, z usuniętym rdzeniem i pokrojonego w 1 cm kostkę (może być z puszki)
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:

W średniej miseczce wymieszaj trzepaczką sos sojowy, ocet, imbir, czosnek, mąkę kukurydzianą, cukier i odstaw.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu do zarumienienia, przez około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw.
Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki.
Smacznego!

Źródło: https://karmelowy.pl/kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation