Kuchnia

ciasta

Kremowy sernik z gestym sosem z wisni

Składniki:
na tortownicę o średnicy około 26 cm

Spód:

200 g ciastek zbożowych typu digestive
75 g masła
Masa serowa:

1 kg twarogu na sernik (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru
skórka starta z połowy cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki mąki pszennej
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Gęsty sos z wiśni:

mały słoiczek konfitury wiśniowej (z całymi wiśniami)
300 g wiśni w syropie (bez pestek)
5 łyżek syropu z wiśni
łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Spód: ciastka drobno kruszymy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Oba składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy nimi spód tortownicy. Dokładnie dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Pieczemy 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 260 °C.
Masa serowa: Ser miksujemy razem z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, ekstrakt waniliowy, a następnie, cały czas miksując, po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i jogurt. Przez chwilę miksujemy i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy ciasto przez 11 minut. Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 °C. Pieczemy kolejne 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Gęsty sos z wiśni: do rondelka przekładamy konfiturę wiśniową oraz 2/3 wiśni ze słoika (jeśli wiśnie są z pestkami, nożem możemy je powyjmować). Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Pozostałą 1/3 wiśni miksujemy blenderem na gładki płyn. Dodajemy do podgrzanej konfitury z wiśniami. Dolewamy sok z cytryny i mieszamy.
Przed podaniem polewamy sernik ciepłym sosem z wiśni. Możemy też pozostawić sernik naturalny i podgrzać sos do każdego kawałka. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation