Kuchnia

ciasta

Placek z truskawkami

Składniki na blaszkę 23x 23:

Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa karpatkowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
700 g truskawek
1 galaretka truskawkowa




Przygotowanie:

Biszkopt:
jajka ubijać z cukrem przez 15-30 minut na wysokich obrotach
po tym czasie zmniejszyć obrtot miksera do minimum, dodać mąkę i proszek
wstawić na nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 25-30 minut
wyjąć, zostawić do wystygnięcia

Masa karpatkowa:

odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać
resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładniego kremu, żeby nie było grudek
wyłączyć, ostudzić
do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak do końca skladników masy, zmiksować na idealnie gladki krem (bydyń musi być dobrze osudzony, masło miękkie)


myjemy truskawki, usuwamy szypułki
rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia



Ciasto przekładamy w tej samej blaszcze co było pieczone, ja zawsze wyciągam biszkopt, tj. "odklejam" go od papieru, żeby podczas krojenia już gotowego ciasta nie było problemu z oderwaniem
go od podłoża;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation