Kuchnia

gofry

Przepis na chrupiące gofry

Składniki na chrupiące gofry

2 i pół szklanki mąki pszennej
2 i pół szklanki mleka
4 jajka
1/3 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki oleju
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

Zacznij od rozpuszczenia masła. Następnie do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie oddzielamy białka od żółtek, a żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa.

Następnie dodaj żółtka do mąki wraz z mlekiem, masłem i olejem. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach aby połączyć składniki. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta delikatnie je mieszając łyżką.

Po 30 minutach możemy przejść do pieczenia gofrów. Gofrownicę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy je, aż staną się rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation