Kuchnia

gofry

SZPINAKOWE GOFRY Z Z KOZIM SEREM, KREWETKAMI, AWOKADO I KOPERKIEM

SKŁADNIKI:

* szpinak świeży – 2 garści

* jajko – 3 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* mąka owsiana – 130 g

* mleko – 100 ml

* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

* olej kokosowy – do natłuszczania

DODATKI:

* krewetki koktajlowe – ok. 200 g

* czosnek – 2-3 ząbki

* masło – 1 czubata lyżka

* kozi ser ( kremowy ) – ok. 150 g

* świeży koperek

* awokado – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2 białka ubijamy na pianę ( nie musi być sztywna ).

Wrzucamy do blendera, dodajemy żółtka oraz pozostałe jajko, szpinak, mleko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.Blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeb dodajemy odrobinę mąki ).Masa ma być gęsta, ale lejąca.

Nagrzewamy i natłuszczamy gofrownicę. Smażymy po kilka minut.Ps. używana przeze mnie powyżej gofrownica to model: MPM model MOP-23M

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek oraz wyczyszczone krewetki, przesmażamy.

Gofry smarujemy kozim serem, dodajemy pokrojone awokado, krewetki i posiekany świeży koperek.

Przykrywamy, kroimy.

Zajadamy w formie sandwichy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation