Kuchnia

Do spizarni

Ogórki małosolne błyskawiczne

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych,
wiązka liści chrzanu i korzenia, z baldachami kopru i małą główką czosnku,
1 i 1/2 łyżki soli,
1 i 1/2 litra wody ,
2 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
Ogórki dokładnie myjemy. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli, 2 łyżki cukru oraz dodajemy ocet. Do glinianego garnka wkładamy połowę chrzanu, koper i czosnek, wkładamy ogórki, dodajemy resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlewamy gorącą, osoloną wodę, przykrywamy talerzykiem. Po 1 dniu leżakowania w zalewie, ogórki nadają się już do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation