Kuchnia

potrawy

Cieciorka ze szpinakiem po hiszpańsku

SKŁADNIKI
2 łyżki / 30 ml oliwy lub oleju do smażenia
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 średnia czerwona cebula, drobno pokrojona
3 łyżeczki kuminu (w proszku)
1½ łyżeczki wędzonej papryki (w proszku)
¼-½ łyżeczki pieprz cayenne lub chili (w proszku)
½ łyżeczki soli morskiej
2-3 łyżeczki brązowego cukru
czarny pieprz, do smaku
2 x 400 g puszki pomidorów koktajlowych (najlepiej bez skórek)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1½ szklanki ugotowanej cieciorki
150 g świeżego szpinaku
garść płatków migdałowych, lekko podprażonych
natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
ugotowany ryż (użyłam brązowego), do podania

Podgrzej oliwę na dużej patelni (najlepiej takiej, do której masz pasującą pokrywkę), na małym ogniu. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż prawie będzie zeszklona.
Dodaj posiekany czosnek. Smaż, często mieszając, aż cebula zeszkli się, a czosnek zmiękknie i zacznie pachnieć.
Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając cały czas by przyprawy się nie przypaliły.
Dodaj koncentrat pomidorowy i wmieszaj go w zeszkloną cebulę i czosnek.
Zgnieć pomiodorki koktajlowe tłuczkiem do ziemniaków w osobnej misce przed wrzuceniem ich na patelnie. Dodaj rozgniecione pomidory, sól i połowę cukru. Gotuj sos (bez przykryci) na małym ogniu aż zgęstnieje, przemieszaj go od czasu do czasu by się nie przypalił.
Skosztuj zgęstniały sos i dopraw pieprzem oraz większą ilością cukru jeśli jest taka potrzeba. Ja dodałam 3 łyżeczki cukru do mojego sosu bo pomidory, których użyłam były raczej kwaśne ale niekoniecznie aż tyle potrzeba.
Do sosu dodaj ugotowaną cieciorkę by ją podgrzać. Następnie wrzuć umyty szpinak i przykryj patelnię pokrywką tak by szpinak zmiękł pod wpływem pary. Jeśli masz czas, możesz także poddusić szpinak osobno na łyżce oliwy i odrobinie czosnku, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation