Kuchnia

potrawy

Boczniaki po tajsku
Składniki na 2 porcje:

3 ząbki czosnku
½ – 1 papryczka chili, bez pestek
olej ryżowy lub inny neutralny w smaku

300 g boczniaków lub grzybów leśnych

2 łyżki sosu sojowego
1½ łyżeczki trzcinowego cukru

pęczek tajskiej bazylii
do podania: biały pieprz, ryż
Przygotowanie:

Grzyby pokroić na mniejsze, równe kawałki. Chili oraz czosnek drobno posiekać. Na dnie woka lub dużej patelni mocno rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek z chili i smażyć przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucić grzyby, szybko przemieszać i pozwolić się smażyć. Utrzymywać duży ogień, starać się prawie wcale nie mieszać i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące dodać sos sojowy oraz cukier, mocno zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty co jakiś czas mieszając. Spróbować, czy danie smakuje odpowiednio, powinno być ostre i słono – słodkie. Na sam koniec dodać tajską bazylię, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią. Oprószyć białym pieprzem i podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation