Kuchnia

Przetwory i półprodukty kulinarne

Wegetariański smalec

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jeden słoik:

1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
4 suszone śliwki
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 jałowiec
1 goździk
½ łyżeczki majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
delikatny olej do smażenia
Przygotowanie:

Ce­bu­lę po­sie­kać w kost­kę, na pa­tel­ni roz­grzać olej i dodać po­sie­ka­ną ce­bul­kę wraz z zie­lem, ja­łow­cem, goź­dzi­kiem i li­ść­mi lau­ro­wy­mi. Sma­żyć na małym ogniu do czasu, aż ce­bul­ka bę­dzie złota.
W mię­dzy­cza­sie fa­so­lę od­ce­dzić, opłu­kać i zmik­so­wać przy po­mo­cy blen­de­ra razem z sosem so­jo­wym, ma­je­ran­kiem, sporą szczyp­tą pie­przu, soli i ¼ szklan­ki zim­nej wody, od­sta­wić. Śliw­ki po­kro­ić na małe ka­wał­ki.
Z pod­sma­żo­nej ce­bul­ki wy­ło­wić przy­pra­wy, z któ­ry­mi się sma­ży­ła. Dodać pod­sma­żo­ną ce­bul­kę oraz po­kro­jo­ne śliw­ki do zmik­so­wa­nej fa­so­li, mik­su­jąc krót­ko na nie­zbyt wy­so­kich ob­ro­tach. Ważne jest, żeby wszyst­kie skład­ni­ki się po­łą­czy­ły, ale żeby blen­der nie zmie­lił ich na gład­ką pastę – ka­wał­ki ce­bul­ki i śli­wek po­win­ny być wy­czu­wal­ne. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem, można dodać też kilka kro­pli sosu so­jo­we­go wię­cej. Naj­le­piej sma­ku­je po schło­dze­niu w lo­dów­ce, obo­wiąz­ko­wo na do­brym chle­bie i z ki­szo­nym ogór­kiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation